Osallistua vai ei osallistua, siinäpä vasta pulma

Blogissamme on pohdittu sosiaalista mediaa, sen määritelmää, tarkoitusta ja merkitystä. On pohdittu sen hyötyjä. Mitäs jos ei halua osallistua sosiaaliseen mediaan? Onko pakko osallistua, kun kaikki kaveritkin ovat facebookissa?

Mitä tekee ihminen, joka on luonteeltaan turvallisuushakuinen? Hän joka tekee koko ajan omaa riskien arviointia ympäristöstään.  Minä nimittäin kuulun heihin. On vaikea liittyä sosiaalisen median verkostoihin, kun ensiksi tulee aina mietittyä ne riskit ja arvioitua ne ehkäpä liioitellustikin isommiksi kuin ne todellisuudessa ovat. Kuitenkin tiedän, että verkkoidentiteettini voidaan varastaa ja minun nimissä voidaan laittaa liikkeelle vääriä tietoja. Toisaalta tiedän myös, että suurin tietoturvariski taidan olla minä itse.

Asiaa kummemmin ajattelematta tulin kuitenkin liittyneeksi yhteen sosiaalisen median verkostoon, LinkedIn-verkostoon. Minä pidin sitä lähinnä uutena keinona verkottua tuntemieni ihmisten kanssa, lähinnä kollegoiden.  Olin siis, sitä varsinaisesti ymmärtämättä, liittynyt sosiaalisen mediaan. Tietoisesti sitten liityin Yammeriin ja nyt tässä kirjoitan elämäni ensimmäistä blogijuttua.

Viimeisten kuukausien aikana olen joutunut miettimään uudelleen kantaani liittymisestä sosiaaliseen mediaan. Olen töissäni joutunut tutustumaan eri organisaatioiden sosiaalisen median ohjeistuksiin. Yhteenvetona voisi todeta, että eri alojen toimijat näyttävät suosittelevan työntekijöidensä osallistumista, kunhan he vain muistavat hyvät käytöstavat ja yksityisyydensuojan. Toisaalta lapseni ovat aktiivisia Facebookin käyttäjiä, mutta kuuluvat myös muihin sosiaalisen median verkostoihin. Lisäksi he seuraavat joitakin eri blogeja. Vanhempana minun pitää tietää, missä he vapaa-ajallaan ovat ja myös varoittaa heitä niihin liittyvistä vaaroista.

Olen myös törmännyt ilmiöön, jossa haluamani materiaali on ollut ihan vapaasti saatavilla, mutta vain esimerkiksi Facebookissa. Näissä tilanteissa olen pyytänyt kollegoitani tulostamaan minulle haluamani paperit. Olen joutunut miettimään, pakotetaanko meidät lopulta osallistumaan.

Mistä sitten moinen asenteeni kumpuaa ja halu vastustaa osallistumista. Suurimpina esteinä taitavat olla vaadittava ajankäyttö ja kyvyttömyyteni nähdä osallistumisesta tuleva hyöty. Olen myös joutunut pohtimaan sitä mahdollisuutta, että pelkään vain uutta niinkuin vanhempani aikanaa tietokonetta. Eikö minunkin olisi parempi ”tavata” ystäväni edes Facebookissa, kun en tarpeeksi usein ehdi tapaamaan heitä kasvokkain.

Kategoria(t): Käytännön haasteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Osallistua vai ei osallistua, siinäpä vasta pulma

  1. Asta Bäck sanoo:

    Niinkuin tuossa lopussa toteat, niin tietysti sosiaalisen median käytöstä pitää tulla jotain hyötyä, ja mikä se hyöty itse kullekin on, vaihtelee yhtä suuresti kuin sosiaalisen median käyttötavat. Yksi haluaa kasvattaa ammatillista tunnettuuttaan, toinen pitää yllä kontakteja eri puolilla maailmaa asuvien ystäviensä kanssa, kolmas keskustella ajankohtaisista asioista samanhenkeisten kanssa ja neljäs vaikkapa kerätä yleisöä musiikkivideoilleen. Sosiaalisessa mediassa voi edelleen olla mukana varsin tuntemattomanakin, jos sitä haluaa, vaikka tietysti mitä enemmän sosiaalinen media kytkeytyy muuhun elämäämme ja tosielämän sosiaalisiin verkostoihin, niin hankalampaa se on. Ja esimerkiksi Facebookissa valtaosa osa kommunikaatiosta tapahtuu varsin suppean piirin, ja jopa vain kahden ihmisen välillä, joten ei se sosiaalisen median maailma aina ole niin kovin erilainen kuin aiempien kommunikaatiokanaviemme maailma.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s