Sosiaalinen media lyhentää välimatkoja

Katselen äitiä ja mietin jaksaako hän aamuun. Sitkeä sissi tuo äitini – lähti yksin 60-luvun alussa töihin Ruotsiin ja Englantiin. Yhteys kotiin säilyi kirjeitse, joiden kulku saattoi kestää viikkoja. Itse olen etsinyt puhelinkioskeja 80- ja 90-luvuilla Englannissa, Hollannissa ja Espanjassa. 2000-luvulle tultaessa isänikin oppi käyttämään sähköpostia ja tekstiviestejä pitääkseen yhteyttä maailmalla reissaaviin tyttäriinsä. Voi vain todeta, että välineiden kehittyessä myös yhteydenpito on helpottunut ja tiivistynyt.

 Japanin luonnonmullistuksien jälkimainingeissa olen seurannut miten yhteydenpito maailmalla oleviin läheisiin on muuttunut. Perinteiset viestintäkeinot eivät nyt toimineet. Sen sijaan facebook ja muu sosiaalinen media auttoivat saamaan yhteyden läheisiin ja ystäviin, joista oltiin huolissaan. Sosiaalinen yhteisö myös jakoi tietoa ja ehkä myös lohtua toisilleen. Perheiden ja ystävien lisäksi Suomen viranomaiset hyödynsivät sosiaalisen median välineitä tiedottamisessaan ja tavoitellessaan tuhoalueella ehkä olevia kansalaisiaan. Voitaneen todeta, että sosiaalisen median välineet nopeuttivat tilanteen selvittämistä ja lyhensivät epätietoisuuden aikaa.

Sosiaalinen media on osoittanut mahdollisuutensa vaativissakin tilanteissa. Sosiaalinen media ei ole siis yksin hyvä tai paha. Sosiaalisen median välineet avaavat paljon uusia mahdollisuuksia ja lyhentävät välimatkoja. Ne kuitenkin vaativat käyttäjältään ymmärrystä ja vastuullisuutta. Kirjoitus sosiaalisessa mediassa on julkisempi kuin suljettu kirje läheiselle. Myös samat säännöt, hyvät tavat ja lainkirjain pätevät sosiaalisessa mediassa kuin muussakin sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tämän kun kaikki aina muistaisivat.

Paljon on muuttunut 45 vuodessa. Äitini ei sosiaalista mediaa tule käyttämään, mutta meitä muita se tullee koskettamaan. Jo nyt monet käytännön asiat on mahdollista hoitaa netin välityksellä olinpaikasta ja ajankohdasta riippumatta. Ja ehkäpä vielä pidän yhteyttä kotiin muutenkin kuin sähköpostein ja tekstiviestein.

Kategoria(t): Käytännön haasteet, Tulevaisuus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s