Tiedoksi

Tämä sivusto on alunperin perustettu sosiaalisen median käyttömahdollisuuksia tutkineessa hankkeessa, josta enemmän tietoa alla. Hankkeen aikana blogeja kirjoitettiin ”työn puolesta” ja hankkeen päätyttyä kirjoittaminen jäi. Nyt jatkan turvallisuuden ja riskien hallinnan ajatusten avaamista  – toivottavasti säännöllisen epäsäännöllisesti. Tällä sivustolla kirjoitetut tekstit ovat henkilökohtaisia ajatuksiani ja näkemyksiäni, ellei erityisesti toisin mainita.Ne perustuvat lähes 30 vuoden työskentelyyn turvallisuuden kehittämisen parissa. Tämä ei tietenkään mitenkään takaa, että olisin esittämissäni asioissa millään mittapuulla välttämättä oikeassa. Näiden ajatusten kirjoittaminen palvelee omien ajatusteni kehittämistä ja jäsentämistä ja parhaiten katson onnistuneeni, jos saan mahdolliset lukijani myös ajattelemaan asioita. Silloin, kun kirjoittamani asiat perustuvat suoraan tutkimustuloksiin, tulen sen myös esittämään. Mutta ei sekään takaa asioiden oikeellisuutta: vahvoinakin pidettyjä tieteellisiä totuuksia on kumottu ja tullaan jatkossakin kumoamaan. Elämme maailmassa, jossa kaikenlaista sisältöä on tarjolla joka sekunti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Oikeaa tietoakin on saatavilla jatkuvasti enemmän. Samalla epävarmuus maailmassa tuntuu kasvavan päivältä. Ennen sanottiin, että tieto lisää tuskaa. Pitäisikö nyt sanoa, että tieto lisää epävarmuutta?

Tervetuloa matkalle,

Tampereella 3.10.2014

Jouko Heikkilä

OPENRISK – Sosiaalinen media turvallisuutta ja työhyvinvointia edistävien yhteisöjen tukena

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan prosessia, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla vertais- ja käyttötuotannon kautta. Sosiaalisen median palveluissa käyttäjät jakavat keskenään mielipiteitä, näkemyksiä, kokemuksia ja näkökulmia. Vaikka erilaisia yhteisöpalveluita käytetään vielä pääsääntöisesti yksityisesti, on erilaisten sosiaalisten medioiden käyttö myös ammatillisiin tarkoituksiin voimakkaassa kasvussa.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten sosiaalisen median välineet soveltuvat turvallisuutta ja työhyvinvointia edistävien yhteisöjen käyttöön. Hankkeen tuloksena syntyy käytännön kokemuksia ja suuntaviivoja siitä, millä keinoilla ja millä edellytyksillä sosiaalisen median välineitä kannattaa ottaa käyttöön yhteisöissä, julkisen sektorin organisaatioissa ja yrityksissä sekä mitä erityispiirteitä turvallisuus- ja työhyvinvointiteemojen käsittelyyn sosiaalisessa mediassa liittyy. Lisäksi hanke tuottaa uutta kokemuksellista tietoa sosiaalisen median välineiden käytöstä tutkimushankkeissa.

Hanke koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta:

Tulevaisuustarkastelut luotaa toisaalta verkkoyhteisöjen nykytilaa ja tulevaisuutta työhyvinvoinnin edistämisessä ja toisaalta kartoittaa yritysten ja yhteisöjen valmiuksia, tarpeita ja suhtautumista erilaisiin yhteisöpalveluihin. Tehtäväkokonaisuus tuottaa erilaisia skenaarioita, joissa kuvataan turvallisuuden ja työhyvinvoinnin edistämiseen tähtäävien yhteisöjen tulevaisuuskuvia ja niihin johtavia tapahtuma- ja päätöspolkuja.

Pilotit kohdistuvat neljään selkeästi rajattuun yhteisöön, joiden toimintaa verkossa tutkitaan. Pilotit kehittävät omia toimintatapojaan hankkeen aikana ja tuottavat samalla myös empiiristä tietoa siitä, miten erilaiset yhteisöt käyttävät yhteisöllisiä verkkopalveluita ja miten nämä uudet välineet muuttavat näiden yhteisöjen toimintaa. Tutkijat osallistuvat aktiivisesti pilottien kehitystoimintaan toimintatutkimuksen periaatteiden mukaisesti.

Tekninen toteutus määrittää ja valitsee tekniset alustat, sovellukset ja työvälineet, joita hyödynnetään hankkeen toteutuksen suunnittelussa ja hallinnoinnissa, tulevaisuustarkasteluissa ja pilottien käytössä. Tähän työpakettiin kuuluu myös verkostojen visualisointi ja kvantitatiivinen analysointi.

Vertailu ja reflektio kokoaa yhteen edellisten kolmen osatehtävän tulokset ja arvioi hankkeessa tuotettujen skenaarioiden toteutumismahdollisuuksia piloteista kerättävien käytännön kokemusten perusteella.

Hankkeen osapuolet

Hankkeeseen osallistuvat tutkimuslaitokset

 • VTT Riskien hallinta ja käyttövarmuus sekä VTT Mediateknologiat
 • Tampereen teknillinen yliopisto, Hypermedialaboratorio
 • Oulun yliopisto, tietojenkäsittelytieteiden laitos

Pilottien toteutukseen osallistuvat yhteisöt

 • Sosiaali- ja terveysministeriö, Työhyvinvointifoorumi
 • Tukes
 • TJS-opintokeskus ja työpaikkakiusaamisen käsittelijöiden asiantuntijaverkosto
 • Awanic Oy ja vaaratapahtumien ilmoittajien ja käsittelijöiden HaiPro-verkosto

Rahoitus

 • Työsuojelurahasto TSR
 • Sosiaali- ja terveysministeriö STM
 • Tukes
 • VTT

Projektipäällikkö: Jouko Heikkilä, VTT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s